Image11

Blog

FőoldalEseményekKözéppontban az egészség

Középpontban az egészség

Bizonyára Te sem gondolnád, hogy a NASA-t bármilyen módon kapcsolni lehet a beltéri növényekhez. Kevesen tudják, hogy az Amerikai Űrkutatási Hivatal 1989-ben átfogó tanulmányt tett közzé a szobanövények levegőtisztító képességéről.

Kutatásaikat az űrállomások levegő minőségének fenntartási törekvései ösztönözték. A tanulmány végül megállapította, hogy egyes szobanövények sikeresen járulnak hozzá a belső terek méregmentesítéséhez, így pl. a benzol, formaldehid, triklór-etilén, xilol és ammónia eltávolításában. A NASA azt is megállapította, hogy 100 négyzetlábon (10 négyzetméterenként minimálisan egy átlagos méretű növény elhelyezése szükséges ahhoz, hogy a légtisztító hatás létrejöjjön.

Az egészséges lakótér és munkahelyi környezet létfontosságú az emberi jólét szempontjából. A növények eredményesen képesek megtisztítani belső tereink levegőjét, viszont alapvető problémaként jelentkezik, hogy a zöld növények jelentős helyigénnyel bírnak. Ezt a problémát a növényfalak, vagy más néven, függőleges-, vagy vertikális kertek, zöldfalak képesek áthidalni, amelyeknél a növények egymás felett zárt növénytakarót alkotva kis helyigénnyel tudnak hatalmas méretű élő növényfelületet létrehozni.

Tudtad?

 • Amíg Bécsben 70 négyzetméter zöld terület jut egy lakosra, addig Budapesten 20 négyzetméter.
 • Budapest levegőjében 57.000 mikrorészecske található köbcentiméterenként.
 • Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint átlagosan napi 20 órát tartózkodunk zárt térben.
 • A bútorok és használati tárgyak káros illékony vegyületeket bocsáthatnak ki, amelyek megtalálhatóak építőanyagokban, festékekben, bútorlapokban, szőnyegekben, textilekben, stb…
 • A szobanövények és általában az élő növények fotoszintézisük során e VOC anyagokat képesek megszürni.
 • Ezek az anyagok például olyan problémákhoz vezethetnek, mint vérkeringési zavar, fejfájás, a szem vibrálása (rángása), légzési zavar, hormon problémák, stb…. Ezen tünetek olyan gyakoriak lettek a nagyvárosok lakói – főleg az irodai dolgozók – körében, hogy már külön nevet is kapott: ez a „beteg épület szindróma” („sick building syndrome”, röviden csak SBS).
 • Szobanövényeink egészségünk megőrzésében is segíthetnek. Mindegyikükről elmondható, hogy szén-dioxidot vesznek fel, és oxigént bocsátanak ki, valamint növelik a levegő páratartalmát, így pl. kevésbé szárad ki a torkunk, kevesebbet köhögünk, és a szemünk irritációja is csökken, azaz nagyban javítják a közérzetünket.
 • Egyetlen fa életműködése alatt 20 millió köbméter levegőt képes kémiailag megtisztítani a szén-dioxidtól
 • Egy négyzetméter levélfelület éves szinten 1kg. szennyező anyag kiszűrésére képes.
 • Tízezer évvel ezelőtt a Föld légkörének oxigéntartalma kb.38%-os volt. Mára, az erőteljes erdőirtás és a jelentős széndioxid-kibocsátás miatt a légkör oxigéntartalma 21%-os. Nagyvárosokban, szennyezett levegőben az oxigéntartalom lecsökkenhet akár 18%-ra is. Az emberi szervezet működése természetesen a 38%-os oxigéntartalomra van optimalizálva, így a 18-21%-os, alacsony oxigéntartalom meglehetősen megterheli a szervezetet.
 • Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint napi 20 órát tartózkodunk zárt térben.

 

POST A COMMENT